Zegenrijke Kerst & van 2017 naar 2561

Het is weer tijd voor een blog over de afgelopen tijd, waarin jullie in Nederland kerst vierden, en ik in Thailand ook. Het was voor mij anders dan anders, maar het gaat om de kern (en die is altijd hetzelfde): Er aan terugdenken dat Jezus op aarde geboren is. Dan maakt het voor mij niet uit hoe ik het vier, als Jezus er maar bij is. En Hij was erbij!

Om bij het begin te beginnen: vrijdag 22 december was de laatste schooldag voor de kerstvakantie. De dag erna ging ik op reis: naar Manchakhirie, een kleine stad in Isaan, het platteland van Thailand. Samen met Carina ging ik naar Leander – twee collega’s-op-afstand.

Het leven op het platteland verschilt echt met de stad Bangkok. In deze stad zijn bijna geen buitenlanders, waardoor we door iedereen begroet en nagekeken worden. De huizen die we zien, zijn bijna allemaal van hout, en staan hoog op palen. Daarnaast is ook de natuur heel anders. Hier zijn er veel -heel veel- rijstvelden (waarvan de rijst net geoogst is), en kun je op straat gerust een paar koeien tegenkomen. Dat het leven in Thailand om eten draait, wordt ook meteen weer duidelijk als we aankomen: we mogen direct aanschuiven aan de tafel van de buurvrouw. Er worden gelijk wat extra worstjes op de bbq gelegd. 

Kerst is een feest dat in Thailand niet uitbundig wordt gevierd. Je ziet wel wat kerstversiering hangen en in sommige winkels hoor je Engelse kerstliedjes, maar voor de rest ‘doen ze er niet aan’. Er wordt gewoon gewerkt op die dagen. Daarom vierden we op zondag al in de kerk kerst. De kerk van Manchakhirie -die geplant is door de Nederlandse zendingswerkers Sijmen en Annelies- had samen met een kerk op een uur rijden een kerstdienst georganiseerd. Nu moet je je geen enorme mensenmassa bij voorstellen (helaas!), maar een groepje van ongeveer 25 mensen, en nog een heel aantal kinderen. Het was een bijzondere dienst, deze morgen werden er namelijk 2 jonge meiden gedoopt. Zij hadden de keuze gemaakt om te leven met en voor Jezus. Wat is het mooi om te zien dat God hier Zijn werk doet. Na de dienst is het de gewoonte om gezamenlijk te eten met elkaar. En omdat het kerst was, worden er cadeaus uitgedeeld. 

Op maandag -wat jullie in NL 1e Kerstdag noemen- is er een kerstfeest voor de mensen uit de buurt van de kerk. ’s Avonds wordt er een maaltijd georganiseerd en wordt het Evangelie gedeeld. ’s Middags helpen we mee aan de voorbereidingen. We zoeken winterjassen uit die uitgedeeld gaan worden, maken zakjes met wat lekkers voor de kinderen die gaan komen, hangen een groot spandoek op aan twee bamboestokken, hangen lampen op (aangezien het in Thailand rond 18.30 donker is) en we versieren een kerstboom. Er worden oliebollen gebakken (grappig: Sijmen begon met het bakken, maar vervolgens stonden er een paar Thaise vrouwen typisch Nederlandse oliebollen te bakken 🙂 ). Daarnaast maken Thaise vrouwen eten klaar voor de maaltijd. 

’s Avonds is het een gezellige drukte. Er zijn heel wat mensen en ook kinderen die komen. Er wordt gegeten, er wordt gezongen, er worden spelletjes gedaan, het Evangelie wordt gedeeld. (Bidden jullie mee dat er mensen zullen zijn die er nog eens aan terugdenken en er meer over willen weten?) Wij Nederlanders mogen twee kerstliedjes zingen, en we worden aangekleed in Thaise kleding en krijgen een Isaans dansje aangeleerd. Vervolgens willen er nog veel mensen met ons op de foto. 

Dinsdag -jullie noemen dat in NL 2e kerstdag- gaan we met nog twee Nederlandse zendingswerkers naar een Boeddhistische school. Het is daar geen probleem als we iets over de Bijbel en kerst komen vertellen. Mooi! Zingen, een dansje aanleren, een spel, en de kinderen inzetten bij het uitbeelden van het kerstverhaal. Het evangelie wordt gedeeld. Waarschijnlijk de eerste keer dat de kinderen het horen. Wat mooi is om te zien, is dat er ook leerkrachten zijn die geïnteresseerd zijn. 

Dinsdagavond genieten we van een heus kerstdiner wat we met elkaar klaarmaken. Broccoli-munt soep, vlees met gekarameliseerde honing, kip uit de oven -helaas geen kalkoen, die hadden ze niet op de markt- sla, rijst, brownie, ijs. 🙂 🙂 Zo luxe eet ik zelfs in NL niet met de kerst. Eten is zo’n beetje de basis van het leven hier in Thailand. Als je mensen op bezoek krijgt, dan zorg je dat er een maaltijd klaarstaat, of het nu ’s morgens, ’s middags of ’s avonds is. Zo genoten wij als Nederlanders ook van een heerlijk kerstmaaltijd, en van de gezelligheid met elkaar.

In onze vrije tijd -die we ook nog hadden- hebben de de stad Manchakhirie bekeken per fiets, zijn we naar een schildpaddentuin geweest, hebben we langs het moeras gefietst, en zijn we een dag naar Khon Kaen geweest, een wat grotere stad op een uur rijden.

Zending in Thailand is veel meer dan alleen het Evangelie delen. Het gaat juist om het opbouwen van een goede relatie met de mensen. Pas als die relatie er is, kan het Evangelie gedeeld worden. Het doel van de (kerst)activiteiten is dan ook relatieopbouw. Het was heel fijn dat ik op z’n praktische manier kon te helpen met de kerstactiviteiten en zendingswerk. Voor mij maakte dit een bijzondere en zegenrijke kerst. Een onvergetelijke kerst!

Oud en Nieuw heb ik gevierd in Lopburi, de woonplaats van Carina. Natuurlijk heb ik ook gelijk kennisgemaakt met de stad. In de old-town lopen honderden apen. De meesten bij de apentempel, een oud monument. Daarnaast lopen ze ook in de stad zelf, beheren ze leegstaande gebouwen en kan het zomaar gebeuren dat ze eten van mensen afpakken. Het klinkt heel leuk, toch? Loslopende, spelende apen. Maar het zijn er zoveel, dat het een ware plaag is. 

31 december hebben we een spelletjesavond, samen met een aantal studenten. Rond 00.00 gaan we met elkaar naar een grote rotonde in de stad. Daar zal vuurwerk afgestoken worden. Voor de rest wordt er weinig afgestoken hier, het is ook amper te koop. In Thailand kent men een andere jaartelling dan de onze. Er wordt vaak gebruik gemaakt van de Boeddhistische jaartelling, en die loopt 543 jaar voor op de onze, gebaseerd op het sterfjaar van Boeddha. We gingen dus van het jaar 2017 over in het jaar 2562 🙂 Happy New Year! Van 13 -15 april hebben we nogmaals een nieuwjaarsfeestje, dan wordt het Thais nieuwjaar uitbundig gevierd. 

Bij de rotonde waar het vuurwerk afgestoken wordt, is ook nog een stukje met allerlei kerstbomen en -mannen, en er valt zelfs sneeuw. Een feestje om rond te lopen 🙂 Klik hier voor een filmpje.

Zo. Dat was dan een ‘korte’ beschrijving van mijn kerstvakantie. Een kerst-werk-vakantie.

Voor iedereen in Nederland: Het allesbeste gewenst voor het nieuwe jaar. Ga met God!

Lieve groet uit Thailand, Patricia

Dit bericht is geplaatst in 2017. Bookmark de permalink.

2 reacties op Zegenrijke Kerst & van 2017 naar 2561

  1. Hanneke van Boven schreef:

    Hi Patricia, jij ook een gezegend en vreugdevol 2017 toegewenst!! Wat heb je bijzondere en mooie dingen beleefd, bedankt voor dit geweldig leuke verslag!
    Veel plezier en succes weer met het opstarten van de lessen.

  2. angelina poppeliers schreef:

    echt super leuk om al die verhalen te lezen echt schitterend echt om van te genieten echt ik kan daar zo van genieten echt ook hele mooie fotos maar ook hele leuke fotos echt ik geniet ervan en jij ook veel plezier daar nog

Reacties zijn gesloten.