Van het strand terug in de klas

Sa wat dii kha. (Hallo)

Sa bai dii may khá? (Hoe gaat het?)

Sa bai dii kha. (Het gaat goed)

Ja, ik ben steeds weer bezig met de taalstudie. 2 keer in de week komt Nan, die op het OMF kantoor hier werkt, naar me toe om een uurtje in de Thaise taal te duiken. Het is leuk om deze nieuwe taal te ontdekken, de letters te leren kennen, en woorden te leren. Het Thaise alfabet bestaat uit 44 medeklinkers, die je ook allemaal kunt combineren met ruim 10 klinkers en andere klanken. Om het onderscheid iets makkelijker te maken zijn alle medeklinkers gekoppeld een plaatje. Tijdens m’n taalles ligt de tafel vol met letterkaartjes. Wat leuk is, is dat ik op straat letters ga herkennen. 🙂 Vaak weet ik niet wat er bedoeld wordt met het Thaise woord, maar ik kan het wél lezen! Helemaal trots 🙂

De getallen t/m 100 ken ik en kan ik goed gebruiken als ik op de markt ben of een moterbike-taxi betaal. Vragen hoeveel is kost kan ik ook, en als ik de woorden niet weet, ga ik in het Engels en met mijn handen verder. En het komt steeds weer goed 🙂

Van mijn lerares kreeg ik het compliment dat ik al Thaise oren heb: ik kan het onderscheid horen tussen de 5 klanken (mid, low, falling, high & rising). Ook krijg ik steeds meer vaardigheid om de haast onmogelijke klanken uit te spreken: u , de u, maar dan anders.

Thai noemen me hier Khruu Ploy (khruu = leerkracht, Ploy = edelsteen)

In de afgelopen tijd heb ik 2 weken vakantie gehad. Het was heerlijk om even weg te zijn uit het schoolleven, en nieuwe dingen in Thailand te ontdekken. Ik ben in het gebied geweest waar zich ruim 13 jaar geleden een enorme ramp voltrok. Een zeebeving met een verwoestende tsunami als gevolg daarvan. Alleen al in Thailand zijn meer dan 5.000 mensen gedood. Aan de westkust van Zuid-Thailand was de schade enorm. Van die schade is nu nauwelijks meer iets te zien. Wel zag ik wat bomen die op een wel bijzondere manier stonden, wat natuurlijk een goed gevolg kan zijn van de tsunami. Verder zijn er op de eilanden waarschuwingsborden te vinden. 

In mijn vakantie was ik daar en het leven van de inwoners en toeristen gaat gewoon door. Ik geniet ook van de eilanden en de prachtige natuur die er is. In de wetenschap dat een zeebeving en tsunami zo weer zouden kunnen voorkomen. Ik weet ook dat God erbij is. Mijn tijden zijn in Zijn hand, wat er ook gebeurt.

Op de terugweg bedacht ik me dat ik geen enkele tempel heb gezien. Het boeddhisme is veel minder zichtbaar in het zuiden van Thailand. Hier is de bevolking veel meer verbonden aan de islam. Vrouwen met hoofddoekjes zijn er in overvloed – een aantal keer waren ze mijn brommer-met-zijspan-chauffeur. En mannen met gewaden ook, vooral op vrijdagmiddag, toen ik de verkeerde weg liep en ik langs een moskee kwam op het eiland Koh Mook. Dat eiland is trouwens zo klein dat er geen auto’s rijden. Vandaar ook die brommers-met-zijspan. 

Na de vakantie ga ik met frisse moed verder met het lesgeven, en het ritme is snel weer gevonden. De week erna was het homeschoolweek. Een gezamenlijke week met alle mission kids die thuisonderwijs krijgen. Het was deze keer op The Pines, een vakantieverblijf van OMF Thailand. Maandagmorgen gingen we op weg: bijna 5 uur rijden met een busje. Het leuke is dat The Pines aan het strand ligt. Heerlijk om dat vakantie gevoel nog even vast te houden 😉 

Een echtpaar van in de zestig uit Australië was er deze week om de kinderen les te geven. We gingen werken over het boek ‘The silver chair’, wat hoort bij Narnia. We lazen uit het boek, keken de film, knutselden allerlei dingen, deden spelletjes en oefenden met drama. En als we om 15.00 klaar waren, doken we het zwembad in 🙂 Leuk om zo een week op een andere manier bezig te zijn en nieuwe mensen te ontmoeten.

En het heerlijke strand om siësta te houden 🙂

De afgelopen weken ben ik nog wat leuke dieren tegen gekomen.

Gekko’s lopen er altijd wel in huis, maar dan in het klein. Van deze schrok ik wel wat meer. 

Ondertussen is het hete seizoen ook echt begonnen. Temperaturen van 35 graden of hoger zijn normaal. (Hoewel het nu nog meevalt en het veel meer regent dan andere jaren. Iets met klimaatverandering? 😉 ) Ik geniet van de warmte, tot nu toe is het nog prima te doen. Airco’s en ventilators helpen me daarbij.

Ik wil jullie allemaal bedanken voor het meeleven, meebidden, contact, post, wat dan ook – het doet me goed!

Warme groet!

Patricia

Dit bericht is geplaatst in 2018. Bookmark de permalink.

3 reacties op Van het strand terug in de klas

 1. Adrie van Beusekom schreef:

  Wat leuk om weer een blog van je te lezen.
  Wat knap dat je Thais aan het leren bent en er zo goed in bent?
  Wat een mooie belevenissen allemaal.
  Apart om met de kinderen vlak bij het strand op een totaal andere plek te zijn.Mooie foto’s?
  Nog een gezegende tijd in Thailand.
  Groetjes??

 2. Myrthe Hanouwer schreef:

  Leuke blog 🙂 Goed bezig hoor met het leren van de taal! Geniet ervan! Liefs Myrthe

 3. angelina schreef:

  wat een belevenissen maak jij mee echt prachtig echt schitterend ik geniet van al je verhalen van alle foto.s ik krijg gewoon zin als ik die school zie zo heerlijk relex oh zou ik ook wel willen en dat heerlijke weer echt geniet er nog maar eve van wandt hier in nederland is het maar niks haast stress slecht weer koud drukte ellende verdriet nooit geen vakantie en daar heb je dat niet daar is alles prima in dat land echt zo fijn om dat te lezen ik had wel met je mee gewild

Reacties zijn gesloten.