Thailand vs. Nederland (2)

Over minder dan drie weken kom ik weer terug naar Nederland. Tot die tijd geniet ik nog hard van het leven hier. Tijd om nog een blogje te schrijven over de verschillen tussen Thailand en Nederland.

Nageroepen worden. Als ik op de fiets naar de winkel of de markt ga, word ik vaak bekeken. Het gebeurt geregeld dat mensen ‘hello’ roepen. Gewoon omdat ik een blanke ben, of om te laten zien dat ze een woordje Engels spreken.

In de winkel. Ik verbaas me vaak over de aanbiedingen die er zijn in de supermarkt. ‘In de reclame van 36B voor 35B‘ Dat scheelt 1 Baht >> €0,03. 🙂

Banen. In Thailand is de werkeloosheid relatief laag. De meeste mensen werken en hebben de meest uiteenlopende banen. * Bij de grote supermarkt mag je je karretje overal achterlaten. Er zijn daar mensen in dienst die de hele dag winkelwagens verzamelen. * In een groot winkelcentrum zag ik pas een schrobmachine met iemand erop rijden. Daaráchter liep een jongen met een dweil de grond droog te maken. Hij volgde precies de machine. Waarschijnlijk doet-ie dat de hele dag. * Sommige mensen staan de hele dag met hun fruitkraampje langs de weg. Ze snijden vers fruit en gaan naar huis als het op is. En dat 7 dagen in de week. * In Bangkok heb je veel beveiligde woonwijken. Je kan door een slagboom naar binnen en het wordt 24 uur per dag bewaakt. De bewakers werken daar 12 uur per dag. 15 dagen achter elkaar hebben ze dagdienst, daarna 15 dagen lang nachtdienst. * Pas stonden er twee mensen bij de slagbomen van een wijk met vlaggen te zwaaien, en het zag eruit alsof ze daar al lange tijd stonden. * De straat aanvegen, zelfs om 5.00h in de morgen: het is een normale zaak in Bangkok. * Als je schoonmaker bent op het vliegveld krijg je de taak om prullenbakken te legen. Maar dan moet je eerst alle bekers en flesjes controleren. Als er nog iets vloeibaars inzit, moet dat in een emmer gegoten worden. 

Al met al een heleboel ‘bijzondere’ banen. Waar men niet heel veel voor betaald krijgt. Ik voel me bijzonder bevoorrecht: ik heb genoeg vrije tijd en genoeg geld om van te leven.

Vervoer. Wat je allemaal kunt vervoeren op een brommer? Veel. Heel veel. In Vietnam kunnen ze er wat van, daar kun je verhuizen met een brommer, maar ook de Thai weten wel raad met brommers. * Een man op de brommer. Zijn ene hand aan het stuur, in zijn andere hand een kip. * Twee volwassenen op de brommer. Met daarbij nog twee honden. * Drie volwassenen op een brommer kan precies, kan ik uit ervaring zeggen. * Twee vrouwen een een brommer, de achterste vrouw houdt twee grote (minstens 40cm doorsnee) schalen met eten vast. * Twee volwassenen en 3 kleine kinderen. * Ruim 300 eieren achterop.

Toiletten. Wc’s zijn een verhaal apart. Vooral in de niet toeristische delen van Thailand. Vaak kom je dan hurk-wc’s tegen. Wc-papier kennen ze ook lang niet overal. Dan kun je gebruik maken van een kraan met een spuit die aan de muur hangt. En als dat er niet is, is er altijd wel een grote bak water. Met een klein bakje kun je daar water uit scheppen en jezelf schoonmaken (en heel nat 😉 ). Doortrekken doe je door met dat bakje water in de wc te gieten. Gelukkig heb ik thuis wel gewoon een ‘Westers’ toilet. 🙂

Zwerfhonden. Er zijn veel straathonden in mijn wijk. Achter de Mission Home ligt een moeras waar de honden geregeld verblijven. En ze krijgen soms ook te eten: restjes rijst. Dan blijven ze natuurlijk komen. Deze honden doen mij niets, ze zijn heel schuw. Dat mensen de zwerfhonden eten geven heeft te maken met het geloof in reïncarnatie. Het kan natuurlijk zijn dat één van je voorouders als hond gereïncarneerd is, die moet je dan wel verzorgen.

Er lopen ook honden rond die wel een eigenaar hebben, maar overdag de hele straat door ‘zwerven’. Én we hebben Toffie, de hond die hier woont. Een heel lief beest, alleen niet normaal op een foto te krijgen 😉

Koninklijk. Afgelopen week viel het me op dat veel Thai gele kleding dragen. Ik vroeg het aan Nan, mijn taallerares. Het heeft te maken met de koning. De Thai zijn heel koninklijk gezind. Deze maand is de koning jarig. De koning is op een maandag geboren. De kleur van de maandag is geel (elke dag heeft een andere kleur). Zoals wij dus op koningsdag (één dag) oranje kleding aandoen, zo doen ze dat hier dus een hele maand. Dat de Thai zo koninklijk gezind zijn, blijkt wel uit het aantal foto’s dat er van hun koning te zien zijn in het openbaar. Veel, ontelbaar veel. Je vind werkelijk óveral foto’s, op levensgroot formaat. 

Het volkslied van Thailand is tweemaal per dag te horen in openbare gelegenheden: om 8.00h en 18.00h. Ik was een keer om 18.00h in de stationshal. Klik op dit filmpje om te zien wat er dan gebeurt. 🙂 Ineens staat iedereen stil. De mensen die eerst zitten, staan op (behalve een enkele monnik). Meezingers heb ik niet gehoord. Wel zie ik mensen die gewoon verder lezen en praten. Na afloop gaat iedereen ook verder waar hij gebleven was. 


Aan alle leuke dingen komt een einde, zo ook aan deze opsomming met verschillen. Ik dank je voor het meelezen (en meegenieten?). Laat gerust een reactie achter, dat vind ik leuk!

Dit bericht is geplaatst in 2018. Bookmark de permalink.

2 reacties op Thailand vs. Nederland (2)

 1. Adrie van Beusekom schreef:

  Wat een mooie blog met die verschillen!!!!
  Ik geniet steeds van je belevenissen………………je verteld het op zo’n enthousiaste manier.
  Bijzonder dat je dit allemaal live meemaakt Patricia.
  Deze periode is heel waardevol.
  Geniet de laatste weken van Thailand en wat er op je padje komt deze weken.?
  Liefs?

 2. angelina schreef:

  wat heb jij daar super veel belevenissen mee gemaakt zeg echt super leuk om te lezen en om te ervaren hoe het daar is ik geniet echt van al je verhalen echt waar geniet er nog maar eve van

Reacties zijn gesloten.