Thailand vs. Nederland (1)

Ik ben nu ruim vijf maanden in Thailand (het voelt al veel langer), en ik heb nog maar drie maanden in het verschiet (dat is heel weinig). Tijd om de volgende vraag eens uitgebreid te beantwoorden.

Wat maakt Thailand nu anders dan Nederland?

Het weer. Momenteel zijn we in het hete seizoen. Dat begon eind maart en gaat door tot mei. De temperaturen komen overdag vaak boven de 35 graden uit. ’s Nachts wordt het niet koeler dan 27 graden. Overdag in de airco in de klas is het prima te doen en ’s nachts in de airco is het ook goed te doen. Buiten de schooltijden om leef ik zonder airco. Het is warm, en ik raak eraan gewend om peentjes te zweten en soms een paar keer per dag te douchen (stinken is in Thailand not done). Het leven gaat gewoon door, ook met warm weer. Dus ook mijn fietstochten naar de markt en de winkels horen erbij. Gewoon even omkleden bij thuiskomst en klaar 🙂

Dit jaar is het hete seizoen een beetje anders dan andere jaren: hitte, (soms) koelte en regen. Een paar keer gebeurde het dat het een week wat koeler is en het veel regent (lees: bijna elke dag een flinke bui en onweer). Dan is het gelijk minder warm, twee keer was het zelfs zo fris dat ik m’n trui weer aan kon doen 🙂 (het was 26 graden en het waaide hard 😉 ) 

Het is hier qua temperatuur dus altijd zomer. Er is geen herfst waarin de bomen hun bladeren verliezen. Dat doen ze namelijk het hele jaar door. Elke morgen wordt het OMF terrein aangeveegd en de hoop bladeren opgeruimd. Elke dag.

De kleur. Het is verwonderlijk (of: verbazingwekkend) voor een westerling om de Thaise bevolking in hun kleding te zien. Zelfs in het hete seizoen zie ik veel mensen met lange mouwen en lange broeken in donkere kleuren. Brommertaxichauffeurs hebben daarbij vaak ook nog handschoenen aan. Veel van deze kleding heeft iets te maken met het schoonheidsideaal dat geldt voor de Thai. Ze doen er alles aan om zo wit mogelijk te zijn. In veel verzorgingsproducten zit ‘whitening’. In de supermarkt liggen tientallen zalfjes en crèmepjes om je huis witter te maken. Met Songkran werd er witte klei in m’n gezicht gesmeerd, wat daar ook een link mee heeft. Ook loopt men met paraplu’s om zichzelf tegen de zon te beschermen. Als westerling heb ik een lichte huid, dus ik maak me nog geen zorgen om me witter te maken 😉 , of misschien toch wel, merkte ik vandaag.

Pas had ik een week waarin ik veel buiten was. Nu ik weer thuis ben, maakte de schoonmaakster me vandaag duidelijk dat mijn huid donkerder was geworden. Ze gebruikte het woord ดำ [dam] dat ‘zwart’ betekent (kun je nagaan hóé bruin ik wel geworden ben 😉 )

De markt. Een markt is een markt, zou je zeggen. Toch zie ik verschil tussen een Thaise markt en een Nederlandse. In NL is de groentekraam netjes geordend in mandjes of bakjes. Hier ligt alles gewoon bij elkaar op een plank. Ze verkopen hier een talloze  verschillende groene groenten, waarvan ik meeste niet ken en (nog) niet heb geprobeerd. De groente wordt geregeld even natgespoten, zodat het er vers uitziet. 

Producten op de markt zijn enorm goedkoop. Een maaltijd kun je er ook halen, ongeveer de helft van de markt bestaat uit kraampjes waar ze ter plekke eten klaarmaken. Eten in Thailand is flink pittig, waardoor ik er niet zo vaak eten koop. 

De was. Waar in NL de was binnen of in privé omstandigheden gedaan wordt, hangt de was hier gewoon langs de straat te drogen. Waarom ook niet? Mijn was wordt voor mij gedaan (heel handig). De volgende dag is het gewassen en gestreken. Er is geen garantie dat vlekken ook uit je kleren gaan. Soms gewoon niet. Men wast hier met koud water. Ook uit de kraan in de keuken en de wastafel in de badkamer komt alleen koud water. Dat wil zeggen: in het koude seizoen heel koud, in het hete seizoen vrij warm water. Je zou willen dat het andersom is 🙂

 

Het levensritme. Het leven gaat hier 24/7 door. Supermarkten zijn 24 uur per dag open. Zelfs de McDonald’s bezorgt hier 24 uur per dag. Voor het geval ik een keer met honger wakker wordt… 😉 Je kan hier ook gerust om 22.00u nog naar de kapper gaan. Mensen staan hier vroeg in de morgen op (en met vroeg bedoel ik dan 4.00u) Ze bereiden zich voor op de nieuwe dag. Mensen die ’s morgens met een kraam op de ochtendmarkt staan, gaan dan inkopen doen. Op het heetst van de dag zie je weinig mensen op straat. Aan het einde van de middag begint de drukte voor de avondmarkt. 

Het uiterlijk. De mensen in Thailand lijken best wel op elkaar. Ze hebben namelijk allemaal donkere ogen en donkere haren. Met uitzondering van de geverfde haren die ik soms ook tegenkom in allerhande kleuren. Ook zijn de mensen best klein. Ik voel me groot 🙂 Op de markt hebben ze mijn schoenmaat niet, waardoor ik -toen mijn slippers kapot gingen en ik nieuwe nodig had – genoodzaakt was een paar herenslippers te kopen. Die maten gaan namelijk wel verder dan maat 39. Over kleding gesproken, veel Thai geven daar niet zo om. Alle kleding- en kleurencombinaties zijn mogelijk. 

De lucht. Toen ik net in Thailand was, zag ik soms mensen met mondkapjes op hun werk doen. Zoals in NL tandartsen met mondkapjes op hun werk doen. Eerst leek het me wat overdreven, maar nu ik hier langer ben, ga ik het steeds meer begrijpen. De luchtkwaliteit is hier namelijk behoorlijk slecht. Geregeld staat er een artikel in de Bangkok Post met het bericht dat ‘de luchtkwaliteit van Bangkok gevaarlijke niveaus bereikt’. Soms wordt in zo’n artikel geadviseerd om binnen te blijven en scholen tijdelijk te sluiten. Als ik me buiten in het verkeer begeef, kan ik me iets voorstellen bij die ‘gevaarlijke luchtkwaliteit’. Brommers, auto’s en vrachtwagens laten slierten aan zwarte rook achter – die ik inadem. 

Heel veel smog                                      &                                  iets minder smog.

 

~ wordt vervolgd ~

Dit bericht is geplaatst in 2018. Bookmark de permalink.

Een reactie op Thailand vs. Nederland (1)

  1. angelina poppeliers schreef:

    wat een belevenissen beleef jij echt schitterend ik geniet echt van al jou verhalen

Reacties zijn gesloten.