Over Thailand

Thailand is een land in Zuidoost Azië. Het land heeft een tropisch klimaat, waardoor de temperatuur overdag vrijwel altijd 30+ is. Gelukkig is er het regenseizoen, zodat er wat ‘verkoelende’ regen valt. Dat is ongeveer van mei tot en met oktober. De hoofdstad van het land is Bangkok. Dat wordt de plaats waar ik een jaar zal wonen. Ik zal me er niet eenzaam voelen: er lopen ruim 8 miljoen mensen rond. Een beschrijving over Bangkok die ik las:

Veel westerse toeristen lopen een paar uur door Bangkok en concluderen dan dat ze zo snel mogelijk weg willen. Natuurlijk, de luchtvervuiling is er optimaal, de herrie vaak niet te harden, de hitte hels, de trottoirs zijn bezaaid met gevaarlijke putten en het verkeer is krankzinnig.

Dat maakt de uitdaging om er een mooi jaar van te maken des te groter 🙂 Maar, zoals je op de foto kan zien, Bangkok is ook gewoon mooi!

De overgrote meerderheid van de bevolking is Boeddhist, ongeveer 95% van de bevolking (van ruim 68 miljoen Thai). Het boeddhisme is een staatsgodsdienst. Dat zie je doordat het hele openbare en culturele leven ervan doordrongen is. Moslims zijn er ook, 4% van de bevolking. Zij leven vooral in het zuiden van Thailand. De laatste 1% zijn overige godsdiensten, waaronder ook de Christenen. Er zijn dus heel weinig mensen die ooit van God hebben gehoord. Daarom is het zo belangrijk dat er zendelingen zijn die hier werken. Wil je bidden dat steeds meer Thai het evangelie van Jezus Christus zullen horen?

Het verkeer in Thailand is ‘special’. Hoe groter je vervoermiddel, hoe meer voorrang je hebt. De regel is dat het verkeer links rijdt, maar waarom niet zo nu en dan rechts? De boeddhistische Thai geloven in reïncarnatie, dat ze na hun dood terugkomen in een nieuw leven. Zouden ze daarom zo onvoorzichtig zijn in het verkeer?

En verder:

  • Afdingen is in Thailand normaal. Je bent opvallend als je het niét doet. 🙂
  • Isaan, de regio in het Noordoosten van Thailand, is een streek waar weinig toeristen komen. Hier is het echte, authentieke Thaise leven te beleven.
  • Er is een tijdsverschil van 5 uur. Als in Nederland de wintertijd ingaat, is er een tijdsverschil van 6 uur.
  • Thai begroeten elkaar niet met handenschudden. Zij doen dat door middel van gevouwen handen en een hoofdbuiging.
  • Thai zijn dol op hun koning en koningshuis. Kritiek verdragen ze niet, zeker niet van buitenlanders.
  • De Thaise cultuur is heel anders wat betreft de omgang tussen mannen en vrouwen. Je kunt alleen in het openbaar samenzijn als je getrouwd bent. 
  • Thai kunnen (of: willen) geen ‘nee’ zeggen. Als je ze de weg vraagt en ze weten het niet, is de kans groot dat ze net doen alsof ze het weten. Ze sturen je dan zomaar ‘ergens’ heen. Als een Thai ‘misschien’ zegt, kun je ervan uit gaan dat hij het niet weet.
  • Er wordt héél veel groente en fruit verkocht. 🙂